20. november 2013 · Kommentarer inaktiverade för Din plan- en annan verklighet! Om medvetenhet och reflektion som grundbult i förändring. · Categories: Okategoriserade

20131120-222518.jpg

Hittade den här bilden på ett annat socialt forum och den fick mig omedelbart att småle igenkännande; kanske gör du med detsamma?
För visst är det så det ofta är- du och jag har en plan men verkligheten gör sig omedelbart påmind när resan startat, det första hindret dyker upp sådär obehagligt tidigt, nästan som för att småretas lite: ”nu du, skall jag bara påminna dig om att det inte alls kommer att gå så lätt och smärtfritt som du tänkt dig”

Och sen fortsätter det, lite småjäkligt ibland, etappvis lättare, delmål klaras av, lite nya verktyg, modeller, arbete måste läggas till, justeras på, skruvas och vridas, för att man till slut ändå står där och har nått målet.

Man kan reflektera över den här illustrationen på många sätt. Ett sätt att se på resan är att den berikar, att mödorna ger erfarenheter, att man pga av hindren kan vara så mycket mer nöjd när målet nåtts och att man kommer starkare ur strapatsen. Att man med förstärkning kan både njuta av vinsterna med uppnått mål.

En annan reflektion jag gör är att om man nu vet att man inför en längre resa, läs förändringsprocess, vet att den kommer bjuda på många utmaningar så kanske man kan förbereda sig på den på ett bättre sätt. Det förutsatt att man då kanske gjort några längre resor innan. Förbereda sig genom att reflektera över vad man vill och skall uppnå.

I syfte att medvetandegöra sig om alternativa strategier, redskap, modeller, som tex stegen, båten eller linbanan i bilden är exempel på, så kan man med fördel göra sig själv medveten. På så sätt kan resan bli, om än inte alltid lättare att göra så iaf lättare att förstå och därigenom mer önskvärd att genomföra från start till slut.

Per Röjfors

Comments closed